Udflugt til Sønderjylland 2018

 
Torsdag 19. april 2018

Efter en dejlig nats søvn - der dog for få deltageres vedkommende var forstyrret af korets yngste deltageres eskapader(Basserne på stue 1 kunne ikke lade være med at plapre løs) – drog vi af sted kl. 8:30.

På vej til Mandø.

Bussens sidste pladser blev inden afgangen fra Sønderborg fyldt op med 13 korsangere fra Sønderborgkoret, som blev samlet op på den legendariske Ringriderplads.

Som det var blevet stillet i udsigt dagen før, blev der undervejs fortalt om Mandø - dets historie, areal, befolkning mm. af Torben, der som sædvanlig var velforberedt.
Vi var således klar til at sætte os øverst på traktoranhængeren og betragte det fantastiske landskab foran os og langs Laaningsvejen til Mandø. Vejret var fantastisk, lærkerne kvidrede og stemningen var i top.

Vel ankommet til øen via opkørsel hen over diget ankom vi til centrum i byen, hvor øens eneste forretning, Brugsen - lå.

Efter en lille pause kom en mand med en vis pondus. Han viste sig at være far til vores traktorfører - vi var straks klar over, at vi stod over for en person med status på øen – Jeg døbte ham straks til at være Mandø-kongen!

Vi blev kørt ud til vest siden af Mandø og kunne se udover Vadehavet. Det var et fantastisk syn med Esbjerg og Jyllands vestkyst til højre for os og Ribe, hvor vi kunne se Domkirken, til venstre.
Mandø-kongen viste rundt og fortalte på morsomste vis om Mandøs historie herunder dige sikring, vandflod, højvande, affolkning og udfordringer bl.a. med drikkevand. Vi hørte om den store stormflod i 1558, hvor hele øens befolkning druknede på nær de seks personer, som var taget ind til fastlandet for at høste.
Mandø-kongen fortalte også om, hvordan de dengang som nu altid var på ”jagt” efter kvinder i den fødedygtige alder, da der i dag kun er ca. 30 indbyggere på Mandø. Havde vi dog bare hørt bedre efter den historie, så var vi måske blevet sparet for de genvordigheder rejsegruppen senere måtte igennem!
Efter denne rundvisning skulle vi tilbage til Mandø by og indtage frokost. Det var også en af Mandø-kongens forretninger(hans svigerdatter drev kroen) og vi fik en dejlig frokost. Vores formand, som ikke tåler slendrian og dårlig arbejdsgang, måtte dog lige tage en hånd med i uddeling af mad til de altid sultne pensionister forsøgsvis hjulpet af Lille Johnny (Flemming). Jeg bemærkede, at svigerdatteren havde sved på panden over det rasende høje københavnske aktivitetsniveau.

Hjem til fastlandet
Efter frokost var vi på egen hånd en lille ½ time. Da vi var lidt efter tidsplanen, samlede formanden derfor alle sine lystige medlemmer til afgang. Af sted over Laaningsvejen gik det. Så kom den forfærdelige melding, at der manglede tre personer!
Vi talte og vi talte – resultatet var det samme – der manglede tre personer og det var tre kvinder! Traktorføreren indvilgede i at ringe til sin kone(hende med kroen) for at høre om hun kendte til sagen. Hun indrømmede modvilligt, at Mandø kongen havde set sig varm på tre kvinder, som han bedømte til at være villige til lidt af værd. Han havde derfor beholdt dem for at få indbyggertallet på Mandø i vejret (lægevidenskaben kan meget nu om dage). Svigerdatteren fik dog overtalt Mandø kongen til at udlevere de tre kvinder og satte dem ind i sin bil og kørte dem ud af Mandø, hvor de blev afleveret til gruppen. De tre kvinder var lettere chokeret, men havde heldigvis ikke lidt overlast.

Ribe Domkirke
Så nærmede turens højdepunkt sig: koncerten i Ribe domkirke. Vores dygtige chauffør kørte os næsten helt op til koret (altså det i kirken), hvor vi flot opstillet gav koncert til det af os medbragte publikum, der suppleret med enkelte kirkegængere, klappede af vores præstation.
Camilla roste os for en flot præsentation og måtte også indrømme, at mændene havde sunget særdeles godt. (Det var store sager, for dagen før hvor vi var til gallaaften med vores værter, blev mændene også rost af Camilla, hvilket var kærkomment, da specielt basserne i træningsforløbet lå i den tunge ende på mere end en måde). Det allerbedste var dog, at vores kvindelige korsangere også synes at mændene var velsyngende og foreslog, at vi altid skulle have rødvin før vores optræden.

Vi var forinden ankomst til kirken ved Torben blevet fortalt om kirkens historie herunder de nye kalkmalerier ved Carl Henning Pedersen.

Tilbage til Vandrehjemmet
Efter endt optræden var vi på egen hånd i det smukke Ribe. Vi fandt hurtigt et sted, hvor vi kunne oprette væskebalancen og her skulle vores dirigent have en hvedeøl, men ikke af et hvilket som helst glas! – næ tjeneren måtte kravle helt op under loftet for at finde det rigtige glas til hvedeøl.
Derefter samledes vi ved bussen(alle var denne gang med) og turen gik retur til Sønderborg med fortælling om Ansgar, Hans Tavsen og Rud Langgård.

Kort hvil på vandrerhjemmet inden aftensmanden, som var rigtig god og derefter aftenhygge med fællessang, banko (4 spil med gevinster !!). Hanne, ejeren af vandrehjemmet fortalte historien om dette Danmarks ældste vandrehjem, hvilket var en meget spændende historie.
Derefter hyggede vi indtil midnat med fællessange og fortællinger, hvorefter vi inden midnat trak os tilbage. Der var jo en ny dag i morgen, hvor der også var mange aktiviteter.
Flemming Pihl

Fredag 20.april 2018
Alle var som i går klar til afgang kl 9 - eneste forskel var at i går skulle vi afsted kl 8.30 og først kl 10 i dag, så der var rig mulighed for at nyde dyrene og kunstværkerne på vandrerhjemmet. selvfølgelig først efter værelset var rømmet og vasketøjet afleveret. Med maven fyldt med dejlig morgenmad var vi så klar til sidste dags oplevelser:

I det skønneste forårsvejr mod nord igen forbi Christiansfelt og Kolding via den nye Lillebæltsbroen bro til Erik Menveds Kro ved Bogense. Inden hørte vi dels om de byer vi passerede dels om Bogense og kongen Erik Menveds liv herunder Grevens Fejde.

På kroen fik vi serveret sild og gammeldags æggekage med flæsk samt tomater og rugbrød. Kroen kunne dateres tilbage til 1500-året og er det ældste hus i Bogense.

Humlemagasinet var det sidste stop inden ankomsten til Taastrup først på aftenen. På Humlemagasinet sang vi først ved flagstangen for siden dels at se og høre om stedet dels drikke kaffe med æblekage i de smukt indrettede stuer. Stedet indeholdt en udstilling om den tyske kejserfamilies liv som vi i detaljer blev indført i.

En stor tak for endnu en god tur med sang og gang i.

Torben Mehlsen